www.ikloop.be

Wil je aan je conditie werken? Wil je afvallen? Eindelijk die overtollige kilo's kwijt raken? Je gezondheid verbeteren?
ikloop.be geeft een overzicht van trainingsschema's, rekoefeningen, opwarmingsoefeningen, … om de beginnende jogger, hardloper of afstandsloper op weg te helpen. Je vindt hier ook interessante links over blessures, atletiek ed.


Cafeïne

Beter presteren met koffie.

Cafeïne verbetert de prestatie. Dit geldt zowel voor sporters als voor niet-sporters. Het maakt alert en het bevordert de prikkeloverdracht naar de spieren. Ook duursporters presteren beter met cafeïne. De verklaring hiervoor is mogelijk dat cafeïne de hoeveelheid vetzuren in het bloed verhoogt. En wie meer vetzuren verbrandt, die hoeft minder koolhydraten (suikers) te verbranden. En wie langer met zijn koolhydraten kan doen, die kan langer op een hoog niveau presteren.

Cafeïne zit o.a. in koffie, thee, cola en bepaalde sportdranken. Hiervoor gelden globaal de volgende hoeveelheden:

  • Een kopje koffie van 150 ml bevat ongeveer 100 mg;
  • Een glas thee van 150 ml bevat ongeveer 50 mg;
  • Een glas cola van 150 ml bevat ongeveer 20 mg.

Bij sporters verbetert de prestatie al vanaf één à twee kopjes koffie. De meeste mensen kunnen koffie goed verdragen wanneer zij niet meer drinken dan 4 kopjes. Wanneer iemand meer drinkt dan 4 kopjes koffie dan geeft dit geen verdere verbetering van de prestatie. De kans op vervelende bijwerkingen wordt echter wel groter. Die bijwerkingen kunnen zijn:

  • Maag en darmklachten als misselijkheid en diarree;
  • Duizeligheid;
  • Hoofdpijn;
  • Nervositeit en concentratiestoornissen.

Cafeïne als doping

Cafeïne staat op de dopinglijst. Het is echter toegestaan om tot 12 mg per liter urine uit te plassen. Voor wie 75 kg weegt betekent dit dat een maximum van 4 kopjes (600 ml) nog net is toegestaan. Vrouwen of mensen die minder wegen, kunnen beter iets minder nemen.

Aanbevelingen voor sporters:
Wie maximaal gebruik wil maken van de effecten van cafeïne, die neemt dit alleen voor de wedstrijd. Mannen kunnen dan het beste 3-4 kopjes koffie nemen (450-600 ml koffie, wat overeen komt met 300-400 mg). Vrouwen kunnen beter volstaan met 2-3 kopjes koffie. Dit komt overeen met 200-300 mg. In plaats van koffie kan natuurlijk ook thee of een sportdrank worden genomen die cafeïne bevat. Let wel goed op de hoeveelheden cafeïne. Sommige medicijnen bevatten ook cafeïne. Houd hiermee rekening

bron: http://www.life4u.nl/sportindex.html